Çocuk Aikido

AİKİDO çalışmalarında bedensel ve ruhsal denge çok önemli yer tutar. AİKİDO çalışan çocuklar ve öğrenen çocuklar, mutlu, sevgi dolu, sağlıklı, kendisiyle barışık, başkalarına saygılı, yaşamın zorluklarına karşı sakin ama aynı zamanda mücadeleci, özgüveni gelişmiş, disiplinli, okul ve iş hayatında da başarılı birer kişi olarak yetişirler.
AİKİDO teknikleri ve stratejileri, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarımıza da başarılı bir planlama yapmayı, strateji kurmayı, her türlü saldırı ve stres karşısında sakin, dingin ve telaşsız kalabilmeyi, kendini savunmayı ve kendisine yapılan saldırının gücünü zafere dönüştürmeyi öğretir.

Bir çok kişi, AİKİDO’yu tanımadığı için bir savaş ve saldırı sporu olduğunu, şiddet içerdiğini, sakatlanmaların ve yaralanmaların yoğun yaşandığı bir spor dalı olduğunu düşünür. Bu düşünce aslında bir yanılgıdır. Bir futbol veya basketbol oyuncusu ya da sporcusu, yaralanma veya da sakatlanma konusunda ne kadar risk altında ise AİKİDO öğrencisi de ancak o kadar, hattâ daha az risk altındadır.

AİKİDO çalışmaları, basit tekniklerden, yüksek tekniklere doğru ilerlemek kaydıyla yapılır. Düşüş, savunma ve saldırı teknikleri ya da aletli teknikler( jo, bokken ve tanto ile yapılan teknikler) antrenörlerin gözetiminde uyumlu ve kontrollü bir şekilde yapılır. Öğrencilerin tekniklerde ustalaşmaları beklenir. Tekniklerde ustalaştıkça yoğunluk artırılır. Bu nedenle AİKİDO’da yaralanma veya sakatlanma riski yok denilecek kadar azdır. Zaten AİKİDO felsefesinde rakibine karşı kin ve düşmanca bir tutum sergilemek yasaktır.

Bu nedenle hiçbir çocuğumuz ya da yetişkin öğrencimiz yaralanma ve sakatlanma durumu ile karşılaşmamaktadır. AİKİDO, çocuklarımıza bedenlerini nasıl yaralayacaklarını ya da sakatlayacaklarını değil; aksine herhangi bir saldırı karşısında sakatlanma ve yaralanmalardan kendilerini nasıl koruyacaklarını kendisine karşı yönelmiş bir bıçak ya da sopadan nasıl kurtulacaklarını, rakibinin gücünü ve saldırılısını, rakibin bizzat kendine karşı nasıl kullanabileceklerini öğreten bir savunma ve strateji disiplinidir.
 

Yorumlar